Iz radionice izdavačke kuće ,,Odličan hrčak” u martu 2012. godine izašao je  album prvenac grupe Kriške nazvan jednostavno ,,Kriške”.

Iako postoje više od tri godine, Kriške nije lako svrstati u jedan žanr. Njihova muzika je bliža bendovima sedamdesetih i prizvuku koji su tada nosili talasi kraut roka i noise scene andergraund bendova.

Članovi benda su se okupili oko zajedničkog viđenja muzike, jedinstvenog i nesvakidašnjeg, jer takav originalni zvuk retko može da se čuje na domaćoj sceni.

Kriške istražuju granice žanrova i stilova, i često ih prevazilaze inovacijama i otvorenim pristupom koji objedinjuje uticaje  sličnih bendova iz prošlosti i savremene alternativne svetske muzike.  Do sada su odsvirali značajan broj samostalnih koncerata i učestvovali na brojnim festivalima i grupnim svirkama u Srbiji, Makedoniji, Sloveniji i Hrvatskoj, gde je reakcija publike bila više nego pozitivna.

Debi album grupe Kriški upravo objavljen pod etiketom ,,Odličnog hrčka” snimljen je u analognom studiju ,,Kramasonik” u Zagrebu gde su Kriške pokušale i, prema mnogim mišljenjima, muzičkim sladokuscima uspele da pruže prepoznatljiv zvuk koji dugo nije mogao da se čuje kod nas. Zvuk i energija koji dominiraju na albumu ,,Kriške” razlikuju se od onoga što se može čuti na njihovim koncertima. Uživo, Kriške nude dosta energičniji i tvrđi zvuk nego na samom albumu, ali i jedno i drugo predstavlja neponovljiv doživljaj za slušaoca koji je spreman na nova muzička iskustva. Na koncertima se publika često iznenadi novim i drugačijim numerama koje bend stalno donosi i tim potvrdjuje svoju kreativnost i upornost u radu. Kriške su osveženje koje ćemo još dosta vremena  gledati kako redefinišu svoj zvuk i nastavljaju sa istraživanjem novih pravaca kao i širenjem sopstvenogkreativnog spektra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *