Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 26 Mar 2019, i nalazi se u kategoriji Vesti.

Završen treći Kontakt koga je posetilo 15000 ljudi

Završeno je treće izdanje Kontakta, manifestacije koja se na poseban način bavi muzičkim biznisom i koja je prethodna četiri dana u Cetinjskoj ulici okupila veliki broj predstavnika najvećih i najznačajnijih muzičkih festivala iz regiona, predstavnika institucija, muzičkoh kuća, menadžera i brojnih muzičara,

Kontakt 2019 posetilo je preko 15000 ljudi, sa više od 80 akreditovanih novinara iz zemlje i regiona. Ovogodišnji program se odvijao na 15 lokacija, kroz 82 programa sa 130 učesnika iz 14 zemalja. Otvoren izložbom Vesne Pavlović – „Mixtape“ u Marsh Open Space-u, nastavio se bogatim konferencijskim programom, koji se i ove godine bavio značanim festivalskim pitanjima s glavnom temom: kako napraviti uspešan festival?

Foto: Asja Zec i Aleksandar Zec

Na konferenciji su se pojavili predstavnici vodećih festivala, kulturnih centara i klubova u regionu, a pored festivala među važnim temama bile su i autorska prava, diskografija, sponzorstva, ali i radio u digitalnoj eri. Među panelistima su bili: Darko Brlek, Diana Lakus, Login Kočiški (Taksirat) , Ivan Milivojev (Exit), Sara Gigante (Charmenko), Dubravko Suvara (OK fest), Petar Šundić (Bedem fest), Dejan Grastić (Belgrade Beer Fest), Ivan Šarar (Sekretar za kulturu grada Rijeka), Mateja Demšić (sekretarka za kulturu grada Ljubljana), Milan Lazović (podsekretar za kulturu grada Beograda), Robert Čoban (Color press Group), Matjaž Manček (Kino Šiška) Biljana Bobić Subin (Heineken), Želimir Bobogredac (Croatia Records,) Filip Milošević (Red Bull Srbija) Dajro Rot (Nika records), Vladimir Gaić (PGP RTS), Ana Martinoli Lidija Samardžija, Ida Prester, Dejan Cukić, Boris Vlastelica, Dragoljub Đuričić, i drugi…

Posebnu pažnju privuklo je predavanje Pece Popovića o istoriji najvećih svetskih festivala, o razvoju festivalskog biznisa i festivalskim budžetima, koji iz godine u godinu rastu.
Poznati rok fotograf, Brian Rasic u razgovoru sa Jadrankom Janković predstavio je najveće svetske muzičke zvezde, ali i muzičke događaje kroz njegov objektiv.

Predstavnici Red Bull-a, koji godinama podržava talentovane muzičare u Srbiji, regionu i širom sveta, i ima važno mesto na svim relevantnim kulturnim manifestacijama, održali su zanimljivu prezentaciju na temu Red Bull Music.

Na Kontaktu 2019 predstavljena je RUNDA- regionalna udruga nezavisnih diskografa, čija je baza u Zagrebu, a koja pokriva zemlje Balkana. Runda je član Evropske asocijacije nezavisnih izdavača – IMPALA, koji su takođe imali zapaženu prezentaciju. Domaća grupa Stray Dogg je inače noimnvana za najbolji evropski alum u 2018. a nagradu dodeljuje upravo Impala.Prethodni dobitnici ove nagrade bili su: Adele, The XX, Caribou, Guadalupe Plata, José Gonzalez…

U okviru poslednjeg dana konferencoijskog dela Kontakta Stepan Kazaryan predstavio je manifestaciju Moscow Music Week

Večernji deo Kontakta 2019, bio je rezervisan za uzbudljiv muzički program, gde su se u mnogobrojnim klubovima Cetinjske 15 smenjivali popularni bendovi i DJ-evi iz regiona. Najposećeniji koncerti bili su u klubovima Elektropionir i Subbeerni centar, gde su nastupili:

Irie FM, The Trigger, S.U.S, MORT, Stray Dogg, Helem Nejse, Stereo Banana, Jufkamental, kao i dva velika benda iz Rijeke – kultna jugoslovenska grupa FIT i poularna četvorka Damira Urbana, Urban & 4.

Muzički deo Kontakta 2019 ugostio je i poznatog njujorčanina Jona Spencera, sa svojim bendom The Hitmakers, koji su izvodili najveće Spencerove hitove.

Glavni deo muzičkog programa dešavao se u Hali sportova ‘’Ranko Žeravica’’, gde su 22. marta u prepunoj hali nastupili Paribrejkers, čiji su gosti bili mladi i sve popularniji beogradski bend – Turisti.
Sledećeg dana, u subotu, 23. marta Halu sportova su digla na noge tri velika domaća benda, koji nikada ranije nisu delili binu: Eyesburn, Goblini i Zoster.

Kontakt je i ove godine kroz konferencijski deo pokrenuo razgovor u regionu o svim stvarima koje su važne za muzički biznis. Kroz panele ali i radionice ponovo su pokrenuta značajna pitanja na koja je potrebno da zajednički pokušamo da nađemo odgovore. Podizanje svesti i razgovor na temu muzičkog biznisa ostao je bitan deo Kontakta. Sve to upotpunjuje odlična zabava, bogat i sadržajan program i kvalitetni koncerti.
Uspešno završeno treće izdanje, obećava još bolji i bogatiji program Kontakta 2020.

Kontakt su i ove godine organizovali Marsh Production i Odličan Hrčak uz veliku pomoć Heineken Srbija, Jack Daniels, Red Bull, Rubin, OFPS, kao i velikog broja prijatelja iz medija.

Instagram: @ kontakt_beograd // Facebook: @KontaktBeograd // #kontakt2019

Prokomentariši

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne